• Schoolvmanthutrt 1453x554c2

   

  Actie: volg een meerdaagse scholing in 2018
  en ontvang € 50,00 korting voor een meerdaagse
  naar keuze in 2019.

  Lees meer

 • Home slider manuele therapie classic

   

  Nascholings-
  programma 2018

  Lees meer

 • Naschool 1453x554e1

  Manueel therapeut
  bij u in de buurt?

  Lees meer

School voor Manuele Therapie Utrecht<p>&nbsp;</p>

School voor Manuele Therapie Utrecht

 

School voor Manuele Therapie Utrecht

Bijscholing en nascholing

Geaccrediteerde scholing voor fysiotherapie, oefentherapie, podotherapie, podologie en manuele therapie.

Lees meer

Manuele therapie Utrecht

Gericht op het hele bewegingsapparaat, behandeling van bewegingsketens. Een aanpak die aansluit bij de huidige vraag van patiënten.

Lees meer

Opleiding, module of cursus

Praktijkgericht onderwijs. Direct toepasbaar in de praktijk. Specialiseren met een korte module of in je eigen tempo opleiden tot manueel therapeut.

Lees meer

Therapie en therapeuten

Een behandeling, hoe gaat dat? Bekijk hier een korte demonstratie om een indruk te krijgen van de rustige, mobiliserende techniek. Zowel voor therapeuten als voor patiënten.

Lees meer

                                                 

Tijdens de manuele behandeling worden gewrichten rustig gemobiliseerd ('los' gemaakt). Er is geen sprake van manipulaties of 'kraken'. De behandeling is veilig, er wordt weinig kracht gebruikt en er wordt niet door de pijn heen bewogen. Dat maakt de aanpak eveneens geschikt voor (jonge) kinderen en hoog bejaarden.

Voor cliënten

Zoekt u een therapeut? Kijk op de pagina Therapeuten

De behandeling vindt meestal plaats in de praktijk van de therapeut. Voorwaarde voor behandeling is dan ook vaak dat de patiënt of cliënt naar de praktijk kan komen. De cliënt ligt of zit op een behandelbank en ondergaat de behandeling. Gewrichten worden één voor één bewogen. De manier zoals het gewricht bewoog voor dat er klachten waren, wordt zoveel mogelijk hersteld. 

Alle gewrichten kunnen worden behandeld, dus bijvoorbeeld ook in de vingers bij pijn, artrose of problemen met bewegen zoals een 'trigger finger'. Het aantal mogelijkheden is te groot om hier te vermelden en varieert van problemen met de voet (tenen) tot hoofdpijn en alles daar tussen. U kunt altijd contact opnemen met een therapeut met vragen over uw pijnklachten.

Komt u niet verder met uw probleem? Blijven klachten terugkomen of neemt de pijn onvoldoende af? Klachten die niet vanzelf, of met bijvoorbeeld fysiotherapie over gaan, kunnen vaak goed verholpen worden. De vraag is: welke aanpak past bij u het best?

 

Voor therapeuten

Uitgangspunten voor de behandeling manuele therapie volgens de Utrechtse School zijn:

Ieder mens kent een individuele bewegingsvoorkeur.

Hierdoor bestaat er voor iedereen een natuurlijke (individuele) asymmetrie van vorm, houding en beweging.

De behandeling volgt uit deze individuele beweging en is niet alleen gebaseerd op een klachtenanalyse.

De totaal behandeling

Bij elke nieuwe patiënt wordt nagegaan of er een indicatie is voor manuele therapie en of de klachten mechanisch zijn van aard. Wanneer dit het geval is, vindt anamnese en lichamelijk onderzoek plaats. Daarnaast wordt de individuele bewegingsvoorkeur van de patiënt in kaart gebracht. Hierbij worden geprotocolleerde metingen gebruikt. De resultaten van de metingen worden omgezet in een zogenaamd ´functiemodel´, dat aangeeft hoe voor deze specifieke patiënt de gewrichten optimaal zouden bewegen.

De behandeling manuele therapie bestaat uit het insturen van de gewrichten in de richting van de bewegingsvoorkeur. Omdat ieder mens uniek van vorm is, is ook de optimale bewegingssturing voor iedereen verschillend. Gewrichtskapsel en -banden bepalen deze bewegingssturing. Daarmee ligt de nadruk op het wegnemen van de onderliggende oorzaak van de klachten in de gehele bewegingsketen en niet (alleen) op het bestrijden van lokale symptomen. Dit wordt bereikt door het passief uitvoeren van bewegingen in alle gewrichten van wervelkolom, ribben, schedel en extremiteiten. Doel van de behandeling is het zodanig beïnvloeden van gewrichtskapsel en -banden dat de optimale bewegingssturing wordt hersteld. Ook oefeningen, advies en ‘huiswerkoefeningen’ maken deel uit van de behandeling.

De mobiliserende handgrepen

Tijdens de behandeling beweegt de manueel therapeut de gewrichten van een patiënt met een techniek die mobiliseren wordt genoemd. Het mobiliseren, waarbij gewrichten níet worden geforceerd of gemanipuleerd, heeft als doel om de optimale positionering van bewegingsassen in gewrichten te bewerkstelligen en spreekt het regeneratieve vermogen van het bindweefsel aan. De juiste gewrichtsbeweging wordt door een specifieke handgreep ingestuurd. Deze techniek wordt op alle gewrichten van het lichaam toegepast.

Deze bewegingen worden driedimensionaal, in een rustig tempo, met geringe kracht en in de richting van de (geanalyseerde) bewegingsvoorkeur uitgevoerd.

Het resultaat

Na een behandeling is de positie van bewegingsassen veranderd en is het ongestoord uitvoeren van (voorkeurs)bewegingen weer beter mogelijk. Mechanische klachten die bij bewegen ontstaan (pijn, weefselirritatie, spierspanning) kunnen daardoor verminderen.

Wat is het verschil met andere manuele therapie ?

Je richt je op het hele bewegingsapparaat en bent dus niet alleen gericht op de lokale klacht van de cliënt.

Je leert 3-dimensionale mobilisatie technieken in het gehele lichaam toe te passen bij je patiënt. Niet met rukken of trekken maar juist met een techniek die zacht, subtiel en meestal pijnvrij is.

Je leert de handgrepen toe te passen in ketens van beweging.

Door je patiënt te meten en te testen meet je hoe je het gewricht kunt insturen.

De behandeling is dus specifiek en individueel gericht op je patiënt.

Juist de mechanische samenhang tussen gewrichten in een bewegingsketen speelt een belangrijke rol in de visie van de opleiding. 

Je gaat uit van de bewegingsvoorkeur en niet van de pathologie rondom de klacht.

Je optimaliseert de best passende beweging voor het gewricht en dat doe je voor alle gewrichten in de beweegketen.

Gedreven professionals

Onze docenten zijn professionals, die behoren tot de besten in hun vakgebied en allemaal werkzaam zijn als manueel therapeut. Door de informele sfeer en onze praktijkervaring, kun je ons altijd aanspreken voor vragen of advies. We verwachten van jou: om wat je leert ook direct toe te passen en je te blijven verdiepen in je vak. Dat doen we zelf immers ook.


 • "De anatomie in vivo en biomechanica is niet anders, maar het wordt op een hele andere manier toegepast in de handgrepen, zeer interessant ook voor mij als podotherapeut."
 • "De functionele morfologie is wel even omschakelen, maar als het eenmaal helder is, is het heel logisch."
 • "Handgrepen erg interessant!"
 • "De andere inzichten t.a.v. de bewegingen in de vlakken maken het voor mij heel interessant."
 • "Na de vorige cursusdag heb ik meteen de behandeling van de enkel en de voet bij mijn patiënten toegepast. Het gaf bij iedereen resultaat."
 • "Goede docenten zo uit de praktijk, gehele cursus door een goede uitleg."
 • "Je moet je hoofd erbij houden, het is niet makkelijk en ik moest wel even nadenken over de bewegingsassen."
 • "Je leert alle gewrichten behandelen, dus ook in de handen en de voeten."

De School voor Manuele Therapie Utrecht, geaccrediteerde bijscholing en nascholing voor:

fysiotherapeuten  (BOCK, KNGF, Keurmerk fysiotherapie)

oefentherapeuten Cesar / Mensendieck  (ADAP, KP, VvOCM)

podotherapeuten  (ADAP, NVvP)

podologen  (LOOP, Kabiz)

manueel therapeuten  (VMT).

Wordt een completere therapeut door je te specialiseren met één of meer modules. Een overzichtelijke tijdsinvestering tegen behapbare kosten, hoog niveau onderwijs maar zonder 'master' eisen. Leer gewrichten behandelen en wat je daarmee kunt bereiken voor je patiënten.

Programma en aanmelden via de pagina nascholing.

Volg ons op Facebook en wordt op de hoogte gehouden van nieuwe cursussen en ontwikkelingen: facebook School voor Manuele Therapie.